Hungarian
English
Termékek

Fontos tudnivalók a mérlegelő zsák használata kapcsán

2023. 09. 25. 09:01:47

A mérlegelő zsák használata kulcsfontosságú lehet ahhoz, hogy a partra terelt kapitális pontyok, amurok és tokhalak kíméletes bánásmódot kapjanak a vízparton, és mielőbb visszatérhessenek az éltető elemükbe.
Emiatt szerettünk volna dedikált bejegyzést szentelni a halvédelem egyik legfontosabb eszközének. A cikkben összefoglaljuk mindazt, amit tudni érdemes a mérlegelő zsákról és annak használatáról.

Milyen horgász módszereknél és miben segít a mérlegelő zsák használata?

A mérlegelő zsák a halkímélés rendkívül hasznos eszköze  - elsősorban a bojlis horgászatnál -  nem hiányozhat as felszerelésből, de ezzel együtt a nagyhalas feeder pecánál is fontos szerephez juthat.
A mérlegelő zsák funkciója, hogy a kifogott ponty vagy amur lemérése gond nélkül megtörténjen.
Már egy 6-7 kilogrammos példány esetében sem feltétlenül elég ugyanis a mérlegelés hagyományos módja. A testesebb példányok a maguk súlyának és termetének köszönhetően könnyen megsérülhetnek, odaverhetik magukat a talajhoz, ami nem ideális. Ennek az elkerülése érdekében van szükség speciális eszközökre. Így akár életünk halát is  - bármilyen, a halat érő kellemetlenség nélkül - meg tudjuk mérni. Ezt követően pedig azonnal visszaengedjük őt a vízbe, sérülések nélkül.

Fontos tudnivalók a mérlegelő zsák használata kapcsán

Először is fordítsunk rá gondot, hogy a vízpartra indulva a halvédelem eszköze ne maradjon otthon. Legyen előkészítve a kialakított horgász helyen, hogyha szükség van rá, ne veszítsünk időt feleslegesen. Amint szákba tereltünk egy-egy pontyot, amurt, netán tokhalat, célszerű a kifogott példányt bölcsőbe helyezni. Amint megvolt a horogszabadítás, a zsákot tegyük a bölcső szélére, közvetlenül a hal mellé. Majd egy finom, de határozott mozdulattal helyezzük át az uszonyost magába a mérlegeléshez használatos eszközbe. Miután rögzítettük a pontos súlyt, a halvédelem e speciális eszközének segítségével a visszaengedést is kíméletesen tudjuk megoldani.

Mi mindenre érdemes figyelni a beszerzésnél?

A legfontosabb szempont a mérlegelő zsák nagysága, illetve a szállítási mérete. Lényeg, hogy akár életünk halát is gond nélkül le tudjuk mérni a céleszköz segítségével, de az autóban, valamint otthon a tárolásnál is helyet tudjunk találni neki. Sok múlik a terhelhetőségen is, ami szorosan összefügg az anyagminőséggel. Érdemes sűrű szövésű kivitelt keresni, ami kisebb eséllyel akad a bognártüskébe vagy a pikkelyekbe, vagyis jobban kíméli a halat. Praktikus megoldás, ha az eszköz felső része cippzárazható, ezáltal a ponty vagy amur nem tud váratlanul kiesni belőle. Fontos, hogy felül legyen kialakítva egy beakasztó, amit a mérlegelő állványhoz tudunk akár rögzíteni.

Néhány további tipp a mérlegelő zsák éjszakai használatához

A minőségi horgászfelszerelések használatára törekedve jobb, ha felkészülünk minden eshetőségre, mint például arra, amikor életünk hala éjnek évadján érkezik, emiatt várni szeretnénk a mérlegeléssel és a fotózással. Egy jobbnak számító zsák erre is megoldást kínálhat. Méghozzá egy erős rögzítő zsinór formájában, ami lehetőséget biztosít rá, hogy a halat a vízben hagyjuk, hiszen a cipzárnak köszönhetően meglógni nem tud, viszont a mérlegelés idejéig biztonságos körülmények között várhat. Összességében ezek a legfontosabb tudnivalók a használat kapcsán. Törekedjünk a halak védelmére, hisz az ő tiszteletük jelenti valójában szeretett sportunk, a horgászat esszenciáját.

Tartalomhoz tartozó címkék: mérlegelő zsák